Kedilerin Bizi Isırıp Tırmalamasını Engellemek İçin İzleyebileceğimiz 9 Basit Adım

Yeni kedi sahiplerinin veya kedi sahiplenmeyi düşünüp de emin olamayanların duyduğu en yaygın endişe kedinin onları ısırabileceği ya da tırmalayabileceği yönünde oluyor. Buna etki eden en büyük faktör de bu tarz ısırma tırmalama gibi davranışların en çok genç  kedilerde görülüyor olması ve insanların kedi sahiplenirken en çok yavruları tercih etmesi. Tabii yıllardır kedi sahibi olup da bu davranışlardan muzdarip olanlarımız da var. Peki kedilerimiz neden bizi ısırıp tırmalar? Kediler bunu yaparken çoğunlukla bizim canımızı yakmayı amaçlamazlar, ısırmak ve tırmalamak onların oyunlarının bir parçasıdır. En önemlisi de aslında evimizde küçük vahşi bir tüy yumağı beslediğimiz gerçeği. Kediler doğaları gereği günlerini şu dört temel aktiviteyi yaparak geçirir: avlanmak, karın doyurmak, temizlenmek ve uyumak. Biz de evde küçük dostlarımız için bu doğal döngülerinin bir simülasyonunu yaratmayı başarmalıyız ki ruhen ve bedenen sağlıklı olabilsinler. Isırma ve tırmalama problemleri ise bu döngünün avlanma kısmından kaynaklanıyor…

1. Kedinizi planlı ve saatli besleyin, mama kabında sürekli mama bulundurmayın

Kedilerin günlerini yaparak geçirdikleri 4 temel aktiviteden bahsetmiştik. Bunlardan bir tanesi karın doyurmaydı. Kedinizi serbest beslediğiniz zaman hem metabolizmasının düzgün çalışmamasına sebep olabilirsiniz hem de bu tarz ısırma tırmalama gibi davranışlara davetiye çıkarırsınız. Neden mi? Kedinizin vücudunda atamadığı bir enerji birikmesine yol açarsınız da ondan. Bu sebeple kedinize her gün düzenli bir saatte, vücut ağırlığı ve yaşına uygun, belirli miktarda mama vermelisiniz. Vereceğiniz mamayı kendi günlük yaşantınıza göre uygun bir saate ayarlayabilir veya günde birkaç öğüne bölebilirsiniz. Kedinize mama vermek için en ideal zaman aslında onunla oyun oynadıktan sonradır.

2. Kedinizle her gün düzenli olarak en az yarım saat oyun oynayın

Kedinizin sizi ısırıp tırmalamasının en önemli sebebi vücudundaki atamamış olduğu enerji. Oyun hem onun metabolizmasına katkıda bulunup doğal aktivite döngüsündeki avlanmanın yerine geçer hem de sizi ısırıp tırmalamasının yerine koyabileceği sağlıklı bir aktivitedir. Kedi besleyenler onların ihtiyaçlarını gözetmeli ve onlara vakit ayırmalı bu sebeple “Ben çalışıyorum, bütün gün evde değilim, onunla oynamaya vaktim yok.” gibi bahaneleri bir kenara bırakın ve ona günde yarım saat ayırın.

3. Agresif davranışları oyuncaklara yöneltin

Agresif davranışları oyuncaklara yöneltmek çok önemli. Kediniz ile günde en az yarım saat oyun oynamanız gerektiğini söylemiştik, bunun bir diğer faydası da kedinizin agresif davranışlarını oyuncaklara yöneltecek olmasıdır. Özellikle çevrelerini yeni keşfeden yavru kediler oyun oynamaya daha meraklı olurlar. Etraflarında gördükleri hareket eden her türlü şeyin üzerine atlamak isterler. Onlara sizin el ve ayaklarınızın oyuncak olmadığını öğretmelisiniz. Bunun için de ona doğru oyuncakları vermelisiniz. Kediniz için ideal oyuncak genelde sizin tuttuğunuz bir çubuğa bağlı olan esnek ipin ucundaki renkli tüylerdir. Bunun dışında kediniz için evde basit oyunlar da yaratabilirsiniz, ilgili içeriğimize göz atın.

4. Oyun zamanını doğru ayarlayın

Kedinizle oynamak için ideal zaman sizin yemek saatinizin öncesi ve uykuya geçmeden yarım saat öncesidir. Oyun seanslarını bu iki zaman arasında 15’er dakika olarak bölüştürebilirsiniz. Siz yemek yemeden önce onunla oynarsanız, yorulmu ve acıkmış olan kedinize sizinle aynı anda yemesi için kendi mamasından verebilirsiniz. Bu aynı zamanda size rahatsız edilmeden yemek yeme olanağı da tanır. İkinci oyun zamanı ise siz uykuya geçmeden yarım saat öncesinde olmalı. Böylelikle enerjisini atmış ve yorulmuş olan kediniz sizi rahatsız etmeyecektir.

5. Mutlaka bir tırmalama postu edinin

Kediler tırnaklarını törpülemek için bir yüzeye ihtiyaç duyarlar. Eğer bu yüzey sizin bacağınız, halınız ya da koltuğunuz olsun istemiyorsanız ona bir tırmalama postu satın almalısınız. Tırmalama postları genelde sert malzemeden bir borunun etrafına dolanmış ve yapıştırılarak sabitlenmiş halat tarzı iplerden oluşur. Kediniz doğada bu iş için ağaç kabuklarını kullanır, ön patilerini kaldırır ve ağaç yüzeyini tırmalar. Aynı hareketi evde yapmasına olanak sağlamak için en ideal çözüm tırmalama postudur.

6. Kedinize bağırmayın ve ceza vermeyin

Kediler fiziksel cezalandırma ya da bağırma ile eğitilemez. Tabii ki ona sinirle bağırma şeklinde olmasa da makul seviyede sesinizi yükseltmenizde, ya da sizi ısırdığında canınızın yandığını belirten bir şekikde ses çıkarmanızda sakınca yok. Ama eğer ona gerçekten bağırırsanız, korkutur ve daha da gerilmesine sebep olursunuz. Unutmayın ki kediniz bunun olumsuz bir davranış olduğunu bilerek tekrarlamıyor, ona göre yaptığı şey normal bu sebeple sizden gelen bu olumsuz yanıtı anlamlandıramayacak.

7. Kedinizin hassas bölgelerine dokunmamaya dikkat edin

Kediler karın, arka bacak, pati ve kuyruklarına dokunulmasından hoşlanmayabilirler. Eğer kediniz size tepki veriyorsa, dokunduğunuzda tepki verdiği yerine bir daha dokunmayın ya da kedinizi bunu tolere etmesi konusunda eğitin. Eğitim için ödül mamasından faydalanın, mesela bir elinizle kedinize ödül maması verirken öteki ile hassas bir yerini sevin. Zamanla dokunuşlarınızı tolere etmeyi öğrenecektir.

8. Kedinizi doğru biçimde sevin, negatif elektriklenmeye dikkat edin

Kedinizi severken fazla sıkmayın, onu sıkıştırmayın. Gitmek istediğinde onu mutlaka serbest bırakın. Kedilerin tüyleri evdeki sentetik olan birçok nesne ile etkileşime geçip negatif elektrikle yüklenebilir. Buna karşı dikkatli olun. Onları severken elinizi başlarından kuyruklarına kadar kaldırmadan sürtmeyin. Bu negatif eletrik yüklemesini artıracaktır, hatta bazen o elektrik çarpmasını siz de hissedebilirsiniz. Bunun yerine sadece başını sonra kuruğunu sevin, küçük alanlarda yoğunlaşın. Kedinizin tüylerinin negatif elektrik ile yüklenmesine engel olmak için evinizde bulunan eşyalara dikkat edin.

9. Kediniz kucağınızdayken ön patileri ile yoğurma hareketi yapıyor ve tırnak çıkarıyorsa

Tırnaklarının ucundaki sivri kısımları makas ile kesebilirsiniz. Fakat nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu işi veterinere bırakın. Eğer kediniz dışarıya serbestçe çıkıp geliyorsa tırnaklarını kesmeyin ve köreltmeyin. Bunun yerine kucağınızdayken onu sevin, tırnak çıkardığında ise onu alıp nazikçe yere bırakarak sevmeyi bırakın, bir süre ilgilenmeyin. Tırnak çıkarmasının sevilme işlemin sonunu getireceğini öğrenmesini sağlayın. İkinci bir yöntem olarak kediniz tırnak çıkardığında patisine işaret parmağınız ile hızlıca dokunun, kediniz patisine dokunulmasından hoşlanmayacağı için patisini çekip kaldıracaktır.