Telomer nedir, tedavisi nasıldır?

Genç kalmak ve yaşlanmayı durdurmak için uygulanan telomer tedavisi özellikle son yıllarda büyük ilgi görüyor. Yaş ilerledikçe hücre yenilenme hızı ve sayısı düşüyor, telomer kısalması yaşanıyor. Peki telomer tedavisi nasıl olur?

Genç kalmak ve uzun süre yaşlanmamak için popüler hale gelen hücre telomer tedavisine ilişkin merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.

TELOMER NEDİR?

Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar.

TELOMERİ KISALTAN BAZI SEBEPLER

– İnsülin direnci, şeker hastalığı
– Sağlıksız ve hareketsiz yaşam tarzı
– Yanlış beslenme
– Sigara, alkol, uyuşturucu
– Stres, depresyon
– Uyku kalitesinde azalma
– Genetik miras
– Vücut yağlanması, obezite
– Geçirilmiş hastalıklar

TELOMER TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Telomer tedavisi için öncelikle telomer testi uygulanır. PRC yöntemi ile telomer boyu ölçülür. Eğer telomer boyu uzunsa bu durum bireyin yaşlanma sürecinin yavaş olduğu anlamına gelir. Telomer boyu kısa olan bireylerde ise yaşlanma süreci daha hızlıdır. Telomer tedavisi de bu durumun önüne geçmek için uygulanır.

Telomer tedavisi görecek kişilerin doğru eslenme alışkanlıkları, sağlıklı yaşam tarzı ve zihin sağlığı olması gerekiyor. Bu süreç uzman doktorlar ve diyetisyenler tarafından takip ediliyor.

Bu sayede tedavi süresince düzene konulan alışkanlıkların telomer boylarına olan etkisi kontrol edilebiliyor.

Beslenme alışkanlığı hatalı olan bireylere antioksidan takviyesi yapılıyor. Antioksidan sayesinde yaşlanmanın belirtileri geciktiriliyor ve telomer tedavisi çok daha etkili bir hal alıyor.
http://www.milliyet.com.tr

Leave a Reply