İlişkileri Bitiren 6 Sebep
İlişkileri yıpratan ve bitiren sebepler nelerdir? İlişkilerin çoğu, bazı sebepler neticesinde yıpranmaktadır. Bu tetikleyicileri bilmek, ilişkinizi daha başarılı ve uzun ömürlü kılabilir.
“İnsan ilişkilerindeki sorunların çoğu, ortak bir anlayış eksikliğinden kaynaklanır.”
-Cieri Estrada Doménico
Öyleyse ayrılıkların en çok görülen sebepleri nelerdir?
1-Kıskançlık
Kıskançlık, çoğu zaman ayrılıkların sebebidir. Kıskançlık, genelde ayrılık hisleri var olduğunda ya da ilişkide bir şeyle rekabet etme gereği hissettiğinizde meydana gelir. Güvensizlik ya da sevdiğiniz kişiyi kaybetme korkusu, aynı zamanda partnerinizin başarılarından kaynaklanan kıskançlık, sorunlara yol açabilir. Bu yüzden, sevdiğinizin başarılarını kabullenmeyi ve bunlarla yaşamayı öğrenmek çok önemlidir ki, böylece ilişkinizi güven üzerinde geliştirebilirsiniz.
2- Aşırı bağlılık
Aşk başka bir şeydir, sevdiğinize yapışmak ayrı bir şey… Duygusal bağımlılık bir ilişki için çok zararlıdır. Birisine duygusal olarak bağımlı olduğumuzda, onun sürekli hazır bulunmasına ve ilgisine ihtiyaç duyarız. Bu da bizi kıskanç ve talepkar yapar. Genelde bu tip bir bağımlılığın altında güvensizlik hissi yatar.
Bu tip durumlarda, özgüven gelişimi ve kişinin kendine inanması önemlidir; kişi başkalarına bağımlı olamayacağının farkında olmalıdır. Güçlü ilişkilerde belli oranda ayrılık ve özgürlük gerekli bir durumdur.
3- Bencillik
Bencillik belki de bir ilişkideki bütün problemlerin kaynağı sayılabilir. Bencil olduğumuzda, aslen kendimizi düşünür ve başkalarının ihtiyaçlarını göz ardı eder hale geliriz. Ve benmerkezci, bencil bir insanla yaşamak zordur.
Diğerlerinin bütün ilgilerini bize yöneltmesini istemek yerine onları oldukları gibi kabul edebilmeliyiz.
Bencilce hareket ettiğimizde, başkalarından sürekli olarak övgü ve destek bekleriz, fakat karşılığında bir şey vermeye gönlümüz yoktur. Gerçek sevgide bencillik bulunmaz; sevgi karşılık beklemeden kendinden vermek demektir.
4- Hatalara odaklanmak
Başka biriyle uzun süre geçirmek, onun eksik ve kusurlu taraflarını keşfetmek anlamına gelir. Başarılı ilişkiler, karşıdakinin kusurlarına belli bir hoşgörü göstermeyi gerektirir. Eğer kendinizi karşıdakinin hatalarını sayıp bunları onun yüzüne vurmaya adarsanız, hatta daha kötüsü sizin istediğiniz yönde değişmesini beklerseniz, ilişki bitecektir.
Bu, karşıdakinin bütün hatalarını göz ardı etmeniz gerektiği anlamına gelmese de, hoşgörülü olmanız ve karşıdakini tanımanız gerekir.
Eğer sevdiğiniz kişinin bir şeyi değiştirmesini istiyorsanız, bunu ona söylemeli, ikna etmeli ve ona bu konuda yardım etmelisiniz. Güçlü bir ilişkide, yapıcı eleştiri ve önerileri kabul edebilmek gerekir.
5- Baskınlık
Partnerinizin bireysel özgürlüğüne değer vermek hayati önemdedir. Çiftlerden biri diğerine baskın gelmeye çalıştığında, sorunların baş göstermesi kaçınılmazdır. Bu baskınlık isteğinin ardında, karşıdakinin sizin istediğiniz gibi olması beklentisi bulunur. Ne yazık ki, çoğu zaman istenilen sonuca ulaşılamaz.
Çoğu zaman sorun, sizin bir fikri değil bir kişiyi sevdiğinizi, ya da sevmeniz gerektiğini unutmanızdır. Aşık olma fikrine aşık olmak ne kolay, her şeyin hayallerimizdeki gibi ya da söylendiği gibi güzel olmadığını fark etmek ne zordur, değil mi?
Hiç kimsenin başkasına nasıl yaşayacağını, nasıl düşüneceğini, nasıl davranacağını söylemeye hakkı yoktur. Eğer bir ilişki beklenti ve baskınlık üzerine inşa ediliyorsa, bir noktada çatışma kaçınılmazdır. En güçlü ilişkiler, karşılıklı anlayış ve beklentisizlik üzerine kurulur.
6- Birlikte zaman geçirmeme
Birçok ilişki taraflardan birinin partnerine yeterli zaman ayırmaması yüzünden biter; bunun sebebi ise çoğu zaman partnerin o kişi için bir öncelik olmayışıdır. Bu gibi durumlarda, karşı tarafın ihmal edildiğini ve sevilmediğini hissetmesi kaçınılmazdır. Öyleyse partnerinizle istediğiniz kadar zaman geçiremiyorsanız bile, özel anlar için zaman ayırmanız önemlidir. Bu, zamansızlığınızı “yoğunlaştırılmış” bir versiyonla telafi etmeniz gerektiği anlamına gelmez, fakat partnerinize onu önemsediğinizi göstermelisiniz demektir.